Studenten van Drenthe College en Terra MBO kijken met trots terug op een geslaagde editie van het project Koken op de Boerderij, georganiseerd in het kader van De Week van ons Eten. Voor de vierde keer werd deze activiteit georganiseerd en het wordt steeds uitgebreider. “Ieder jaar doen er meer basisscholen en boerderijen mee. We bereiken steeds meer jonge kinderen. Daar zijn we erg blij mee”, geeft Nelly van Rijn, projectleider van DCTerra, aan.
Koken bij boeren in de regio
In Eelde, Marwijksoord, Eeserveen, Sleen en Zuidwolde hebben studenten van Terra leerlingen van vijf verschillende basisscholen, op een interactieve manier laten kennismaken met de herkomst van ons voedsel. Dit unieke initiatief verbindt duurzame voedselproductie met gezonde voeding en draagt bij aan bewustwording bij jonge kinderen.
Tijdens het project bezochten de leerlingen lokale boerderijen, waar ze leerden over duurzame landbouw en veeteelt en het belang van verse, lokale producten. Vervolgens gingen ze met studenten en docenten van de koksopleiding van Drenthe College aan de slag met het bereiden van de producten. Samen maakten ze heerlijke en gezonde gerechten met ingrediënten van de lokale boeren.
Wereldwijde uitdaging
Onze bestuurder Erna Daling is nauw betrokken bij het groene en duurzame onderwijs via haar rol in de regiegroep van GroenPact en als voorzitter van Connect Groen.
Zij benadrukt het belang van bewustwording vanaf jonge leeftijd: “Wereldwijd staan we voor de grote uitdaging om ook in de toekomst mensen op een duurzame manier te voeden. Dit vraagt om innovatieve oplossingen en bewustwording vanaf jonge leeftijd. Het is belangrijk dat wij als onderwijsinstelling, samen met onze partners, hieraan bijdragen door kinderen te laten ervaren waar hun eten vandaan komt, hoe ze zelf gezonde keuzes kunnen maken en geen voedsel verspillen.”
Brede regionale samenwerking voor lokaal en gezond eten
Als DCTerra hechten wij veel waarde aan regionale samenwerking om de uitdagingen rondom gezonde en duurzame voeding aan te pakken. Het project Koken op de Boerderij, dat zich vooral richt op Drenthe, is daar een mooi voorbeeld van.
De activiteit vanuit het project Hospitality Drenthe, in samenwerking met DCTerra, lokale boeren en het programma Jong Leren Eten van provincie Drenthe georganiseerd. Het laat zien hoe educatie, duurzaamheid en gezondheid hand in hand kunnen gaan. Het project stimuleert kinderen om bewuste keuzes te maken en laat hen ervaren hoe leuk én gezond koken kan zijn.
Onlangs heeft DCTerra zich ook verbonden aan een bredere samenwerking op gebied van voeding in Groningen door het convenant Gezond Eten uit de Omgeving te ondertekenen, samen met dertig andere partijen. Dit initiatief van de provincie Groningen, gemeente Groningen en Fascinating heeft als doel om gezonde, verse en eerlijke voeding uit de regio voor iedereen beschikbaar te maken, ook in kwetsbare wijken.