De trans-Atlantische slavernij is officieel afgeschaft. Maar is het ook écht voorbij, of werkt het nog steeds door in onze samenleving?
Met deze vraag opende Kunta Rincho zijn gastcollege op dinsdag 25 juni in het auditorium van DCTerra in Assen. Kunta was uitgenodigd door Mehmet Simsek, adviseur Diversiteit en Inclusie, in het kader van Keti Koti: de jaarlijkse herdenking van de afschaffing van de slavernij op 1 juli 1863.
Mare Riemersma opende de bijeenkomst en heette Kunta en alle aanwezige studenten en collega’s van harte welkom. “Het is belangrijk dat wij binnen ons onderwijs ruimte bieden aan verhalen die lang onverteld zijn gebleven. Wij dragen een verantwoordelijkheid om te leren van het verleden én bij te dragen aan een toekomst waarin iedereen zich gezien en gehoord voelt. Het verhaal van Kunta is een stap in die richting.”
Kunta Rincho is spreker, performer en cultureel ondernemer. In zijn lezing nam hij ons mee langs vergeten verhalen uit het koloniale verleden en liet hij zien hoe het slavernijverleden nog steeds doorwerkt in het onderwijs, in kansenongelijkheid, in beeldvorming en in het zelfbeeld van jongeren. Zijn boodschap was confronterend, maar ook verbindend en hoopvol. De deelnemers maakten daarnaast kennis met Tambú: een Afro-Curaçaose muziekstijl die tijdens de slavernij verboden was, maar sindsdien is uitgegroeid tot een krachtige vorm van expressie, cultuur en verzet.
In de middag volgde een verdiepende sessie voor collega’s, verzorgd door Britt-Marie van der Drift. Zij is adviseur en educator, gespecialiseerd in het trans-Atlantisch slavernijverleden, en docent Cultureel Erfgoed aan de Reinwardt Academie, onderdeel van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Ook is zij actief binnen het team van de Black Achievement Month en ontwikkelt zij educatief materiaal voor musea en culturele instellingen.
Tijdens haar workshop werd ingegaan op de hedendaagse beeldvorming en stereotypering van Zwarte mensen in Nederland, en de relatie met het slavernijverleden. Door middel van historische feiten, persoonlijke verhalen en actuele casussen werden collega’s uitgedaagd om na te denken over de blijvende impact van dit verleden op onze samenleving. Dit programma werd mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van OCW, en uitgevoerd door IZI Solutions, slavernij-educator Britt-Marie van der Drift, en bedenker Lulu Helder.
Na afloop van beide sessies bleek duidelijk: het slavernijverleden is niet slechts geschiedenis, het beïnvloedt ons nog steeds. De verhalen zetten aan tot reflectie, op onszelf, onze rol in de samenleving en hoe we samen kunnen bouwen aan een rechtvaardiger en inclusiever Nederland.
We bedanken Kunta Rincho, Britt-Marie van der Drift en alle betrokkenen voor hun inspirerende bijdragen, energie en openheid.